airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Provokerede aborter 2023

19. september 2024

Provokerede aborter 2023 

I 2023 blev der udført 1.034 aborter i Grønland fordelt på 988 kvinder. Abortkvotienten lå på 69 pr. 1.000 kvinder i den fertile alder. Der var relativt set flest aborter i Region Qeqqa og færrest i region Avannaa, hvilket ikke umiddelbart kan forklares. Forskellen mellem regionsbyer og de mindre byer var dog markant, og kan til dels forklares ved, at nogle få henvises til kirurgisk abort i regionsbyerne, mens andre unge i den reproduktive alder flytter fra de mindre byer og bosteder til regionsbyerne uden at ændre adresse.
Den samlede abortkvotient var på 2.572 aborter pr. 1.000 kvinder i løbet af den fertile alder. Abortkvotienten var dermed langt højere end den samlede fertilitetskvotient, hvor antallet af fødsler pr. 1.000 kvinder var 1.731.
De fleste aborter blev foretaget i aldersgruppen 20-24 år, men abortkvotienten for 15-19-årige var også relativt høj. Fire aborter blev udført på kvinder under den seksuelle lavalder (<15 år).
Der var 870 (84.1 %) medicinske aborter, 158 (15,3 %) kirurgiske og seks (0,6 %) inkomplette medicinske aborter, hvor kvinden efterfølgende måtte have en kirurgisk abort (udskrabning).
Antallet af kirurgiske aborter i Tasiilaq var så højt, at det udgjorde en tredjedel af alle kirurgiske aborter på landsplan, hvilket kan optræde som en fejlkilde i fordelingen af de forskellige aborttyper på landsplan, så hyppigheden af kirurgiske aborter overestimeres på landsplan.
Der var 46 ud af 988 kvinder, som fik to aborter i løbet af 2023.
I 2023 søgte 28 kvinder om senabort, hvor 27 fik tilladelse, og en fik afslag. Af de 27 samrådstilladelser, blev 22 givet på social indikation. De væsentligste årsager til at give tilladelse til senabort var status som alenemor, umodenhed, en uholdbar familiesituation og/eller boligsituation, psykiske problemstillinger, vold, rusmiddelmisbrug. Omvendt blev der i den sag, hvor der blev givet afslag, lagt vægt på støttende netværk, samt at kvinden var sund og rask. I fire tilfælde blev der givet tilsagn til senabort grundet misdannelser hos fosteret eller stor sandsynlighed herfor. I en enkelt sag var begrundelsen for senabort, at kvinden selv var syg.
Det højeste antal aborter, i forhold til antal kvinder i den fertile alder set over en 10-årig periode, var i 2023, hvor der sås en betydelig stigning i forhold til de sidste 10 år. En del af stigningen kan muligvis forklares ved en bedre registrering og en mere fyldestgørende indrapportering af aborter.

 

Læs rapporten her