airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Hvad er tuberkulose?

Tuberkulose er en infektionssygdom forårsaget af tuberkelbakterien.

Hvad er tuberkulose? 

Bakterien slår sig fortrinsvis ned i lungerne, men kan sætte sig i alle organer, inklusive knogler og lymfeknuder. Det er kun lungetuberkulose, som er smittefarlig.

Bakterien vokser langsomt, og tuberkulose kan være flere år undervejs. Man bliver smittet ved indånding af mikroskopiske vanddråber, der kommer fra en person med smitsom lungetuberkulose. Ved hoste, tale og nysen spredes de små dråber i luften.

 

Hvordan mærkes tuberkulose? 

TB forekommer hyppigst i lungerne men kan ramme en lang række organer i kroppen.

Typiske symptomer på lungetuberkulose er hoste og opspyt, som kan være blodigt. Endvidere kan man få symptomer i form af vægttab, dårlig appetit, træthed og eventuelt feber og nattesved. Tuberkulose i andre organer viser sig ved hævede lymfeknuder på halsen, led – eller knoglesmerter, blod i urinen eller ondt i maven, afhængig af hvor sygdommen sidder.

 

Hvad kan jeg selv gøre? 

Vi har alle et ansvar
Det er vigtigt at indse, at vi alle har et ansvar i tuberkulosebekæmpelsen. Intet sundhedsvæsen kan klare opgaven alene. Som borgere skal vi gøre os bevidst, at vi befinder os i et samfund hvor tuberkulose er udbredt.

Vi skal kende symptomerne og vide hvordan vi skal handle hvis vi oplever dem. Det drejer sig ikke kun om at beskytte sig selv, men også om at beskytte sin familie, sine venner, sine kolleger og sine medborgere.

Et godt helbred er det bedste forsvar!
Livsstilen og hygiejnen har afgørende betydning for forebyggelse af tuberkulose. Hvis kroppen har et godt immunforsvar, kan den bedre bekæmpe tuberkulosebakterien.
Dermed vil der være mindre risiko for at blive syg, hvis man bliver udsat for smitte. Rygere, folk der drikker meget alkohol og folk som ikke spiser sundt er mere udsatte end andre.

Vi skal beskytte hinanden
Dæk din mund til med et lommetørklæde eller med din hånd, når du hoster og vask hænder hyppigt. Spyt ikke alle vegne. Spyt i toilettet eller i et papirlommetørklæde og smid det straks ud.

Hvis du eller andre på din arbejdsplads, din familie eller omgangskreds har hostet slim op i mere end tre uger skal du gå til lægen eller bede den hostende person om at gøre det. Hold øje med symptomerne hos dig selv og andre mennesker.

 

Hvornår skal jeg henvende mig til læge? 

Det er en stor del af Grønlands strategi for bekæmpelse af tuberkulose, at alle tuberkulosepatienter får en hurtig diagnose. Jo før en tuberkulose patient får diagnosen og bliver sat i behandling, jo færre mennesker risikere at blive smittet.

Landslægeembedet anbefaler derfor, at man henvender sig til læge hvis man oplever en hoste der varer mere end 3 uger.