airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Covid-19-vacciner ankommet til Grønland

De første vacciner er landet.
29. december 2020


SANA
Opdateret: 30. december 2020

De grønlandske myndigheder har i dag modtaget den første sending af vacciner – den består af 975 doser fra producenten Pfizer og Biontech. Alle 975 doser skal opbevares i en fryser på Dronning Ingrids Hospital, mens 300 doser vil blive fløjet til Ilulissat snarest.

Vaccinationsprocessen påbegyndes i den første uge i januar, hvor der fokuseres på de ældre beboere på alderdomshjem i Nuuk og Ilulissat.

Vaccinen skal nemlig opbevares ved mellem -70 og -80 grader, og rent logistisk betyder det, at den er meget kompleks at håndtere, transportere og indsprøjte. Alle dele af processen skal administreres af specieluddannet personale, der skal sikre kvaliteten.

Moderna vaccinen kan både transporteres meget nemmere og kan gives uden disse særlige forudsætninger og administreres af almindelig sundhedspersonale. Når den godkendes i EU, vil den være at foretrække ift. logistik, distribuering og almindelig anvendelighed ved indsprøjtning.

Lige nu er det kun i Nuuk, der har en fryser, som imødekommer de krav der er til opbevaring – der er ingen andre steder, hvor der er de her frysere i Grønland.

Hvem vaccineres først?
Når de første vacciner bliver tilgængelige i starten af januar, er det forventet, at forsyningen initialt vil være begrænset, hvorfor det vil være nødvendigt med en stram prioritering af vaccinerne.

I COVID-19 vaccinationsstrategien prioriteres forebyggelse af import af smitte, nedsættelse af dødelighed og sygdomsbyrde samt opretholdelse af de mest samfundskritiske funktioner.

Hvilken vaccine får vi?
I første omgang er det et meget begrænset parti på 975 vaccinationer fra Danmark, vi modtager, der er produceret af Pfizer.

Skal alle vaccineres?
I takt med at vaccinerne bliver mere tilgængelig, så er det målet at alle i Grønland bliver tilbudt vaccination mod covid-19.

Skal man betale?
Vaccinationen er gratis og tilbydes på sigt til alle grønlandske borgere.

Hvor mange gange skal man vaccineres?
Flere af vaccinationerne kræver at man bliver vaccineret over to omgange med op til en måneds tid imellem hver.

Virker den med det samme?
Nej. Efter første stik skal der gå 21 dage før man modtager andet stik og herefter går der 14 dage før vaccinationen er effektiv.

Hjælper vaccinen under et sygdomsforløb med covid-19?
Vaccinationen beskytter mod at blive syg – den afhjælper umiddelbart ikke, når og mens man er syg.