airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Naalakkersuisuts åbningsstrategi

Den 18. marts lukkede Grønland for flyrejser ind og ud af landet for at forhindre en epidemi i samfundet. Siden har der været lempelser på restriktioner for indenrigsrejser og udrejser. Nu præsenterer Naalakkersuisut deres indstilling til åbningsstrategi.
14. maj 2020


Kim_PM
For at sikre åbenhed omkring åbningsstrategien og for en bred politisk behandling, er åbningsstrategien meldt som redegørelse til forårssamlingen. Herefter vil Naalakkersuisut vurdere bemærkningerne fra forhandling og den endelige strategi præsenteres.

Naalakkersuisut arbejder for, at åbningen af Grønland foregår i tre faser.

Første fase af åbningen
Første fase af åbningen kan påbegyndes, når smittekoefficienten i Danmark er under 1 og andelen af smittede ved testning, overstiger ikke 5 % af befolkningen i Danmark.

Åbningen medfører, at der tillades max 600 indrejsende med fly pr. uge. Rejsende skal være testet negative før afgang og skal testes på femtedagen efter ankomst. Rejsende skal i karantæne fra ankomst frem til et negativt testresultat foreligger. Derudover fastholdes nuværende påbud og anbefalinger.

Anden fase af åbningen
Ved anden fase af åbningen skal antallet af eventuelt smittede i Grønland være kendt og håndteret. Smittekoefficienten i Danmark overstiger ikke 0,7 og andelen af smittede ved testning, overstiger ikke 2 % af befolkningen i Danmark.

Åbningen medfører, at der tillades max 1200 indrejsende med fly pr. uge. Rejsende skal testes negative før afgang og skal testes på femtedagen efter ankomst. Rejsende skal være i karantæne fra ankomst frem til et negativt testresultat foreligger. Derudover fastholdes nuværende påbud og anbefalinger.

Tredje fase af åbningen
Ved tredje fase af åbningen skal antallet af eventuelt smittede i Grønland være kendt og håndteret. Smittekoefficienten i Danmark overstiger ikke 0,5 og andelen af smittede ved testning, overstiger ikke 1 % af befolkningen i Danmark.

Åbningen medfører, at der ikke er begrænsninger i antallet af flypassagerer. Rejsende skal testes ved symptomer efter ankomst. Nuværende anbefalinger opretholdes, men påbud ophæves.

Gældende for alle tre faser er, at alle borgere skal lade sig teste ved symptomer på COVID-19, og alle opfordres til at undlade at rejse, hvis man har sygdomssymptomer.

Tidsplanen for overgangen til fase 1 vil træffes efter debatten i Inatsisartut.

Åbningsstrategien vil være tilgængelig på www.ina.gl forinden behandlingen tirsdag den 19. maj.