airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Grønland køber 5.000 COVID-tests af amerikansk firma

Grønlands Selvstyre har indkøbt 5.000 COVID-19 testsæt af det amerikanske firma Cepheid. Første del af testsættet er ankommet og lige taget i brug.
14. maj 2020


DIH
Indkøbet er sket med assistance fra det amerikanske udenrigsministerium og den amerikanske ambassade i København.

Det er en god nyhed, at vi i Grønland nu snart har 5.000 COVID-19-tests til rådighed. De nye testsæt, giver os mulighed for nemmere og hurtigere testning, siger Landslæge, Henrik L. Hansen.

I sidste måned blev der etableret et nyt testcenter i Nuuk, som har gjort test af mulige COVID-smittede både billigere og hurtigere, end tidligere hvor prøverne skulle sendes til Danmark. Testcenteret var dog ikke planlagt til at køre mere end en måned, da det var omkostningstungt blandt andet da det krævede eksperter udefra. Det har derfor været en særlig god mulighed at købe de nye tests, da de kan anvendes af lokalt ansatte.

De nye test er særligt anvendelige, da de kan analyseres i det testapparat, vi allerede har i Nuuk, som hovedsagelig anvendes til undersøgelse for tuberkulose. Derudover er testmetoden mere simpel, end den vi bruger lige nu, og man vil modtage svar på prøven allerede inden for en time, siger landslæge, Henrik L. Hansen.

Novo Nordisk Fonden har doneret 2,8 millioner kroner til brug for test af COVID-19 i Grønland, og det er fra denne pulje penge, der er allokeret midler til betaling af de 5.000 testsæt. Første del af testene er netop ankommet til Nuuk og er lige taget i brug.

Der er indtil nu foretaget 1.505 COVID-19-tests i Grønland.

Faktaboks
Testsættene er produceret af det amerikanske firma Cepheid Inc.

Testene markedsføres under navnet Xpert Xpress SARS-CoV-2.