airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Øget testning som følge af betydelig stigning i antallet af indrejsende

Over de sidste par uge er antallet af borgere, som testes for coronavirus faldet, samtidig med at antallet af indrejsende er steget betydeligt. Det medfører, at teststrategien nu intensiveres med henblik på straks at finde eventuelle smittede, og dermed undgå en epidemi af Covid-19 i Grønland.
3. maj 2020


SANA
Intensiveringen af teststrategien betyder, at forudsætningerne for at få tilladelse til at rejse til Grønland fra og med mandag den 4. maj ændres. Det vil fra mandag være en forudsætning, at man fortsat accepterer at blive testet før afrejse fra Danmark, og samtidig at man nu også lader sig re-teste på 5. dagen efter indrejse. Karantænebestemmelser opretholdes endvidere, så indrejsende vil skulle blive i hjemmekarantæne de første 14 dage efter ankomsten til Grønland.

Derudover opfordres alle indrejsende, pårørende og andre kontakter til indrejsende til straks at henvende sig til sundhedsvæsenet ved tegn på coronasmitte med henblik på at blive testet.

Med den interne åbning af Grønland ser vi et stærkt øget behov for nødvendig indrejse, særligt fra erhvervslivet, hvis aktivitet er øget. Med øget indrejse stiger risikoen for ny smitte tilsvarende, og ét værktøj at undgå en epidemi er øget testning af de indrejsende. Vi vil meget gerne finde dem inden de smitter andre. Derfor indfører vi re-tests af indrejsende på 5. dagen, samtidig med at de 14 dages karantæne fastholdes. udtaler landslæge Henrik L. Hansen.

Teststrategien er således:
  • Alle indrejsende fra Danmark til Grønland testes for COVID-19 før afrejse efterfulgt af 14 dages karantæne ved ankomst til rejsemålet.
  • Alle indrejsende til byer skal på 5. dagen ved sin ankomst testes for coronavirus på det lokale sundhedscenter eller regionshospital.
  • Hvis rejsemålet er en bygd, gælder kun karantænereglerne. Hvis man har mulighed for at være i karantæne i 5 dage i nærmeste by forinden afrejse til sin bygd kan testen ske der. Der kan ikke udføres testning i bygder fraset i Kangerlussuaq.
  • Alle indrejsende samt borgere med symptomer, og som har haft eller har kontakt til indrejsende, vil kunne blive testet.
  • Udvalgte patientgrupper, som ikke tilhører en risikogruppe for smitte, men som har symptomer på COVID-19 infektion, vil i begrænset omfang også blive tilbudt testning. Dette udføres som led i overvågningen af Covid-19 i Grønland.