airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Udvidelse af vaccinationsprogrammet

Naalakkersuisut har i samarbejde med landsapoteket og landslægeembedet udvidet vaccinationspakken i Grønland med henblik på at reducere antallet af sårbare patienter, der rammes af andre alvorlige infektionssygdomme, og dermed medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under et udbrud af coronavirus.
1. maj 2020


SANA
Den nye vaccinationspakke indeholder
  • Gratis vaccination mod pneumokokker til alle fyldt 65 år og til risikogrupper, f.eks. kronisk syge under 65 år.
  • Gratis kighostevaccination til gravide i 3. trimester.

Pneumokokker er en gruppe af bakterier, der i visse tilfælde kan give alvorlig sygdom. De mest almindelige sygdomme, som pneumokokker kan være skyld i, er akut mellemøre-, bihule- og lungebetændelse, der oftest ikke giver varige mén, men hos nogle risikogrupper kan lungebetændelse dog være alvorligt. Hvis man er smittet, og pneumokokbakterien spreder sig til blodbanen, kan sygdommen blive livstruende og forårsage blodforgiftning (sepsis) og/eller hjernehindebetændelse (meningitis).

Personer med fx visse kroniske sygdomme risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med pneumokokker. Derfor bliver de tilbudt gratis vaccination.

Kighostevaccination i graviditeten har til formål at give beskyttelse af barnet mod kighoste i månederne efter fødslen, dvs. før barnet selv kan blive vaccineret. Dette kan være med til at forebygge indlæggelser af børn under et udbrud af coronavirus.

Vaccinationerne kan fås ved henvendelse hos sundhedsvæsenet. Landslægeembedet opfordrer kommunerne og sundhedsvæsenet til at gøre en indsats for, at beboere på plejehjem og borgere, som modtager hjemmesygepleje, kan blive vaccineret, hvor de bor. De er i risikogruppe og kan have svært ved selv at komme til sundhedsvæsenet.