airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Indrejse til Grønland

Grønland åbner for indrejse. Der er diverse krav og deadlines, du skal være opmærksom på.
Sæt dig ind i dem her.

Opdateret: 18. september 2020

Nye anbefalinger ved indrejse til Grønland

Indrejsende, som har opholdt sig i en dansk rød kommune – det vil sige en kommune med mere end 30 nye smittede pr. 100.000- opfordres til at:
- lade sig re-teste på 5-dage efter ankomst
- holde afstand og helt undgå sociale arrangementer til det kan udelukkes, at man er smittet med COVID-19

www.ssi.dk/covid19data kan man se, hvilke kommuner der er røde, og dermed hvor man skal være særlig opmærksom på, at færdes i.

Grønland åbner for indrejse, men stiller krav til dig, der ønsker at rejse ind i landet. Nedenfor kan du sætte dig ind i, hvad du skal være opmærksom på før afrejse fra Grønland, testprocedurer, Sumut-blanket, og hvordan du skal forholde dig ved ankomst til Grønland.


Før afrejse fra Grønland

Hvis du har bopæl i Grønland og rejser til udlandet, skal du være opmærksom på, at det er på eget ansvar.

Der kan være egenudgifter forbundet med hjemrejse til Grønland. F.eks. hvis du bliver smittet med COVID-19 under udenlandsopholdet eller ikke hvis du ikke kan leverer den nødvendige dokumentation (negativ Covid-19-test samt SUMUT- BLANKET) ved check-in på rejsen til Grønland.

Vær opmærksom på, at det er nemmere at rejse ud af Grønland end tilbage. Planlægger du at rejse retur til Grønland, så anbefaler vi, at du nøje læser betingelserne for afsnittet om "Før afrejse til Grønland" forinden. 

Ved korte rejser (1-5 dages varighed) skal du allerede før afrejse bestille tid til den COVID-19 test, der i Danmark skal foretages inden din hjemrejse til Grønland. Vi anbefaler dog alle returrejsende til Grønland at bestille tid til test, så tidligt som muligt. Læs mere i afsnittet om "Testprocedure i Danmark".

Du skal selv forholde dig til gældende regler og retningslinjer i de lande, du besøger. Det anbefales at følge Udenrigsministeriets rejsevejledning og at tilmelde sig danskerlisten, se mere her på https://um.dk/Før afrejse til Grønland
Tjekliste før afrejse til Grønland:
Udfylde SUMUT-blanketten
Bestille tid til COVID-19 test
læs mere under 'Testprocedure i Danmark'

Hvis du mangler dokumentation ved check-in

Hvis du møder op ved check-in uden kvitteringsmailen på en udfyldt Sumut-blanket og/eller dokumentation for at have en negativ test, kan du ikke stige ombord på flyet.
Ekstra udgifter til dit ophold er på egen regning. Og din billet vil kunne ombookes til en anden dato, hvor du kan fremvise den nødvendige dokumentation

Hvis du testes positiv for COVID-19 op til din afrejse

Hvis du tester positiv for COVID-19 op til din afrejse, kan du ikke stige ombord på flyet
Du kan først rejse til Grønland, når du igen kan testes negativ for Covid-19
Ekstra udgifter til dit ophold er på egen regning
Din billet vil kunne ombookes til en anden dato, hvor du kan fremvise den nødvendige dokumentation.
Nødvendig dokumentation ved indrejse til Grønland

Testprocedure i Danmark

Hvis du er dansk statsborger, bor i Danmark og har NEM-ID, skal du bestille test gennem din egen læge og selv udskrive coronapas eller kunne vise svaret på din mobiltelefon på sundhed.dk.

Hvis du er bosat i Grønland, ikke er dansk statsborger eller ikke har NEM-ID, skal du bestille henvisning til test gennem Rigshospitalet på gronland-corona.rigshospitalet@regionh.dk (obs – ny adresse i forhold til tidligere)

Du kan i begge tilfælde blive testet i hospitalstelte overalt i landet. Det anbefales ikke, at du testes ved Testcenter Danmarks telte, da svartiden kan være for lang.
I begge tilfælde skal du podes 5 eller 4 dage før afrejsen. Ellers bliver testen for gammel, eller du kan ikke nå at få svar. Eneste undtagelse er Rigshospitalet i København, hvor du kan blive podet indtil 2 dage før afrejse.

Hvis du bestiller henvisning til test gennem Rigshospitalet, skal følgende fremgå af bestillingsmailen:

o Vedhæft den kvitteringsmail du modtager for udfyldt Sumut-blanket
o Navn
o CPR
o Telefonnummer som virker i Danmark
o Aktiv mailadresse
o Afrejsedato til Grønland
o Om du selv vil bestille tid til testning på www.coronaprover.dk (kræver NemId, se ovenfor), eller
o Hvis Rigshospitalet skal bestille tid og sted for test til dig skal du angive hvilken testdato og hvilket teststed, du ønsker


Efter bestilling sender Rigshospitalet en mail til dig med oplysninger om tid og sted for testning på den mailadresse, du har oplyst.

Svar på prøve
Hvis du har fået test gennem din egen læge, kan du se dit testresultat på www.sundhed.dk. Svaret kan du så vise i Kastrup, f.eks. på din mobiltelefon.
Hvis du har bestilt henvisning til test gennem Rigshospitalet og har NEM-ID, kan du også se dit svar på www.sundhed.dk, som du kan vise i Kastrup.
Hvis du ikke har NEM-ID eller du ikke kan se dit testsvar, får Air Greenland en liste, som de kan slå dit testsvar op i, når du møder til Check in.

Samtykke
Med afsendelse af Sumut-blanketten til Rigshospitalet giver du samtykke til, at Rigshospitalet kan dele dine testresultatet med Air Greenland. Air Greenland får oplyst navn, testresultat og test-ID. Listen sendes sikkert og Air Greenland sletter listen efter brug.

Særligt, hvis du selv har arrangeret henvisning til test
Personer der bestiller test udenom Rigshospitalet, f.eks. gennem egen læge eller www.coronaprover.dk, er selv ansvarlige for at fremskaffe kvitteringen for det negative testresultat samt, at testsvaret når frem inden afrejse. Air Greenland og Rigshospitalet kan IKKE hjælpe hvis der sker fejl eller misforståelse med test foretaget udenom Rigshospitalet.
Hvis du er blevet testet uden om Rigshospitalet, skal du sikre dig at det skriftlig testsvar indeholder følgende oplysninger:

• "Testet for COVID-19". NB. Det må ikke være en antistof-test.
• Navn
• Fødselsdato
• Testdato
• Testresultat


Bemærk
Kan man ikke fremvise et negativt testresultat inden afrejse er man selv ansvarlig for meromkostningerne ift. denied boarding, efterfølgende ombookning af billet samt kost og logi.

Hvis dit testresultat er positivt
 • Du skal gå direkte i isolation.
 • Du kan ikke stige ombord på flyet.
 • Du kan først rejse til Grønland, når du kan tester negativ for Covid-19
 • Ekstra udgifter til dit ophold er på egen regning
 • Din billet vil kunne ombookes til en anden dato, hvor du kan fremvise den

Hvornår foreligger der svar på COVID-19 test i Danmark

Svartiden på Covid-19 test afhænger af om testen er bestil via Rigshospitalet eller ej, samt hvor den er udført. Se mere i afsnittet ”Testprocedure i Danmark"

Bemærk
Når testen maksimalt må være 5 dage gammel før afrejse, betyder det, at du senest kan rejse den 5. dag efter test.
Eksempel: Er du testet om mandagen, skal du senest rejse om fredagen.


Udenlandske turister og test

Turister fra lande udenfor Rigsfællesskabet skal selvstændigt få udført en test i et af de nordiske lande og fremskaffe et negativ testresultat, som højst er fem dage gammelt.

De tidsmæssige krav til testresultatets alder skal stemme overens med, at turisterne kan nå at blive testet i eget land og stadig nå forbindelser i Danmark videre til Grønland inden for fem dage. Kan dette ikke lade sig gøre skal der indregnes tid i rejseplanen til at blive testet i Danmark.

Turister i Danmark kan godt blive testet for Coronavirus i de offentlige testtelte (Nationale testcentre inkl. teststed i Kastrup Lufthavn eller hospitalstelte), men der er ingen af disse, der udsteder certifikat for testresultat til de rejsende. Et certifikat kræves ved indcheckning hos Air Greenland.

Corona-tests kan fås mod betaling hos f.eks. Aleris-Hamlet (https://www.aleris-hamlet.dk/helbredsundersogelser/helbredsundersogelser2/coronatest/). Har kun åbent i hverdagene.

Kan man ikke tage testen i København, i Island, i et andet nordisk land eller i ens hjemland, kan der i ekstreme tilfælde sendes en ansøgning om dispensation til at få foretaget testen i et andet land. Ansøgningen sendes til corona@nanoq.gl og skal indeholde følgende:

- Rejseplan
- Information om hvilken test der vil blive udført (PCR-RNA, RT-PCR or SARS-CoV-2. Vi accepterer ikke antistof (antibody) test)
- Begrundelse for hvorfor testen ikke kan tages i et nordisk land - det skal være en ekstraordinær grund

Hvis du får en godkendelse, så sørg efterfølgende for at test-resultatet for Covid-19 testen er skrevet på engelsk.
Kan man ikke fremvise et negativt testresultat inden afrejse, er man selv ansvarlig for meromkostningerne ift. denied boarding, efterfølgende ombookning af billet samt kost og logi.

*Nordiske lande: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Færøerne og Island.

Om Sumut-blanket

Sumut-blanketten er et dokument, du selv udfylder som blandt andet indeholder information om:

• din rejseplan
• din destination
• hvem du skal besøge eller bo med

Blanketten er et redskab til senere smitteopsporing, hvis det bliver nødvendigt.

Blanketten kan findes her og kvitteringsmailen for udfyldelse skal fremvises ved check-in enten elektronisk eller i print.

Kvitteringsmail for udfyldt Sumut-banketten skal bruges som bekræftelse på indrejse til Grønland, ved bestilling af COVID-19 test via Rigshospitalet og ved checkin i lufthavnen

Spørgsmål / hjælp
Hvis du har spørgsmål til udfyldelse af Sumut-blanketten?
Kontakt 80 11 00


Har du brug for adgang pc, internet, printer mm. Kan du:
Henvende dig til dit nærmeste grønlandske hus - find kontaktoplysninger på www.groenlandskehuse.dk eller
Henvende til Grønlands Repræsentation på tlf. 3283 3800 og aftale et mødetidspunkt to dage i forvejen.
Offentlige arbejdspladser i Danmark er pt. pålagt at arbejde hjemmefra og dermed lukkede for gæster, derfor er det vigtigt at aftale et mødetidspunkt i forvejen.

• Ved ankomst til Grønland - Du skal bære maske på hele turen fra Danmark eller Island og helt til din slutdestination.

Rejsende der kun foretager rejser internt i Grønland behøver ikke at bære maske.

Du skal følge alle sundhedsfaglige anbefalinger:

 • Hold afstand – begræns den fysiske kontakt
 • Vask hænder ofte eller brug håndsprit
 • Host eller nys i ærmet
 • Undgå at spytte
 • Undgå at være steder med tæt kontakt til mange mennesker
 • Vær opmærksom på rengøring og udluftning
 • Bliv hjemme, hvis du har symptomer på sygdom

Test- og karantæneprocedure i Grønland

Din rejse afhænger af din slutdestination
Har du afgivet en negativ COVID-19 test inden afrejse og udfyldt SUMUT-blanketten kan du rejse til følgende byer uden yderligere restriktioner.
De 10 byer og 2 bygder er:

Kommuneqarfik Sermersooq

- Nuuk
- Paamiut

Qeqqata Kommunia
- Sisimiut
- Maniitsoq
- Kangerlussuaq

Kommune Kujalleq
- Qaqortoq
- Narsaq
- Narsarsuaq

Kommune Qeqertalik
- Aasiaat
- Qasigiannguit
- Qeqertarsuaq

Avannaata Kommunia

- Ilulissat

Hvis din slutdestination ikke figuerer ovenstående liste skal du
Opholde dig i den by med sundhedscenter, der er nærmest din slutdestination.
Har du hjemmeadresse i Grønland kan du kontakte myndighederne ift. overnatningsfaciliteter til testsvar foreligger.
Har du ikke adresse i din slutdestination skal du selv opretholde de udgifter, der måtte være i forbindelse med overnatninger, ombookninger, kost og logi. 

1. Kontakt det lokale sundhedscenter og bestil en COVID-19 test, der skal foretages på 5,dagen.
2. Ved negativt testresultat kan du rejse videre til din slutdestination
3. Ved positivt resultat skal du gå direkte i isolation. Sundhedscentret vil kontakte Landslægeembedet for nærmere afklaring af din situation.


Kontaktliste til sundhedscentre i Grønland
Du kan kontakte nedenstående Sundhedscentre for at blive testet for Covid-19.
Sted Kl. 08.00-16.00 Efter kl. 16.00
Aasiaat 89 22 11 89 22 11
Ilulissat 94 32 11 94 32 11
Ittoqqortoormiit 99 10 11 59 93 21
Kangaatsiaq 89 43 00 89 22 11
Kangerlussuaq 86 88 12 86 42 11
Maniitsoq 81 32 11 81 32 11
Nanortalik 61 32 11 61 32 11
Narsaq 66 12 11 66 12 11
Narsarsuaq  66 12 11 66 12 11
Nuuk 34 44 00 34 44 00
Paamiut 68 12 11 68 12 11
Qaqortoq 64 22 11 64 22 11
Qasigiannguit 91 12 11 89 22 11
Qeqertarsuaq 92 12 11 89 22 11
Qaanaaq 97 10 11 94 32 11
Sisimiut 86 42 11 86 42 11
Tasiilaq 98 12 11 98 12 11
Upernavik 96 12 11 96 12 11
Uummannaq 95 12 11 95 12 11
Kontaktoplysninger for borgere med behov for karantænefaciliteter
Følgende er gældende for borgere med behov for karantænefaciliteter, og for rejsende med destination uden for byer med sundhedscenter, samt rejsende til Qaanaaq og Østgrønland.

Rejsende til bygder

Skal gå i karantæne i den sidste by på rejsen, hvor der er et sundhedscenter. Karantænen skal afholdes i de nedenfor nævnte steder indtil, at der er modtaget et negativt testresultat efter podning på 5. dagen. Herefter kan rejsen fortsættes til slutdestinationen.

Rejsende til Qaanaaq
Skal i karantæne i Ilulissat.

Rejsende til Østgrønland
Personer der rejser via Vestgrønland, skal i karantæne i Nuuk eller i Kangerlussuaq
Personer der rejser via Island, skal gå i karantæne straks ved ankomst til slutdestinationen.

OBS: det kan være svært at få taget en re-test på østkysten, hvorfor karantænen som udgangspunkt er 14. dage ved rejser via Island.

Rejsende til Avannaata Kommunia
Kontaktpunkt for borgere der har brug for karantænefacilitet: Vagttelefon 52 46 01

Kommune Qeqertalik
Kontaktpunkt for borgere der har brug for karantænefacilitet: Arne Sandgreen Reimer
asre@qeqertalik.gl
Mobil: 56 04 81

Rejsende til Qeqqata Kommunia
Kontaktpunkt for borgere der har brug for karantænefacilitet: HR-chef Johan Davidsen eller kontakt Qeqqata kommunia på 70 21 00 og bed om HR-afdelingen. 
joda@qeqqata.gl
Mobil: 48 43 22

Rejsende til Kommuneqarfik Sermersooq
Kontaktpunkt for borgere der har brug for karantænefacilitet: Krisestabssekretariatet
sitcen@sermersooq.gl
Mobil: 54 54 56 og 54 54 57

Kommune Kujalleq
Kontaktpunkt for borgere der har brug for karantænefacilitet: Max Heilmann Larsen
mahl@kujalleq.gl
Telefon dir.: +299 64 53 12
Mobil: +299 54 95 91